Rutele profitabile pe calea ferată, cum ar fi București – Constanța sau București – Brașov, ar trebui să devină comerciale, iar compensarea să se acorde operatorilor de transport călători doar pentru rutele de pe urma cărora nu poți scoate profit, este de părere președintele Autorității pentru Reformă Feroviară, Mihai Barbu.
”Aș vrea să vă mai spun ceva, care iarăși este o preocupare pentru perioada următoare. Noi, în România, compensăm toate traseele – și sunt trasee profitabile în România. București-Constanța este unul dintre traseele profitabile. București-Brașov este un traseu profitabil. La un moment dat, aceste trasee trebuie să devină comerciale și traseele compensate să fie acelea care nu sunt profitabile și nu pot fi profitabile vreodată, pentru că sunt, nu știu, trasee unde nu sunt călători foarte mulți și nici n-ai de unde să aduci’‘, a declarat Mihai Barbu, într-un interviu acordat Agerpres, care va fi difuzat, joi, pe fluxul Economic.
În opinia acestuia, preocuparea companiilor feroviare ar trebui să fie atragerea de călători pe calea ferată, călătoria cu trenul fiind mai ieftină decât pe rutier.
”Preocuparea tuturor companiilor trebuie să fie aceasta: să aducă pe calea ferată călători, pentru că atunci încasează și din bilete mai mulți bani. Aducem călătorii din zona rutieră în zona feroviară, pentru că vă spun din experiență proprie: este mult mai ușor să mergi cu trenul de la București la Brașov decât să mergi cu mașina de la București la Brașov. Este și mult mai ieftin și este mult mai confortabil pentru oricine. Să mergem să stăm 5 ore în trafic pe Valea Prahovei nu e confortabil pentru toată lumea”, a susținut șeful ARF.